Bursa’da zararlı böcekler havadan mı atılıyor ? Bursa’nın İnegöl ilçesinde Kulaca Mahallesin’nde bir çiftçi, kızıyla tarlada çalışırken, havadan tarlalarına bir poşit düştüğünü gördüler. Poşetin yanına giden baba-kız poşeti açtıklarında gözlerine inanamadılar , şoka girdiler. Poşetin içerisinde onbinlerce böcek olduğunu gören çiftçi, öncelikle poşet içerisinden dışarı çıkıp ceviz ağaçlarına yapışan böcekleri zirai ilaç ile ilaçlamaya çalıştılar, sonra da vakit kaybetmeden ilçe tarım müdürlüğünün yolunu tuttular
İnegöl’ün Kulaca ilçesine ziraat işi yapan Mustafa Kaplan isimli çiftçi, ceviz ağaçlarını ilaçlamak üzere arazisine gelmişti. Birden gökyüzünden bir poşet düştüğünü gören çiftçi Kaplan, poşette onbinlerce böcek olduğunu gördü ve hemen ilaçlamaya başladı. Daha önce karşılaşmadığı bir türde böcek olduğunu anlayan çiftçi Kaplan, hemen tarım ilçe müdürlüğüne aldığı böcek numuneleriyle başvurdu. Çiftçi Kaplan neye uğradığını şaşırdı.
Mustafa Kaplan başından geçen ilginç ve üzücü olayı şöyle anlattı : “ Arazimde ceviz ağaçlarını ilaçlıyorduk, paraşüt gibi bişeyin içerisinde bir torba gördük, torbanın içine baktığımzda ise ne böceği olduğunu anlayamadığımız türünü bilemediğimiz ve hiç görmedğimiz böceklerle karşılaştık. Hemen paraşütü,poşeti ve böcekleri ilaçladık, birer numune alıp tarım ilçe müdürlüğüne götürdük. Patates böceğine de benziyordu veya kene’ye de benziyordu sanki.” Dedi.
İnegöl Ziraat Odasından bir yetkili, “ Bizim hayatımız tarımcılıkla geçti, ben şahsen şimdiye kadar böyle bir böceği ömrü hayatımda görmedim, patates böceğine benzetsek te patates böceği olmadığını anladık. Çok enteresan bir böcek türü. Paraşütle atılan bu böceklerin sayısı milyonları buluyor. Zaten ara sıra aramızda arkadaşlarla da konuşurduk biyolojik mücadele ile ilgili görüşmeler yapardık eskiden patates böcekleri ve benzeri böcekler yoktu. Son zamanlarda ülkemizde görülen bu böcekleri eskiden yoktu göremiyorduk ve acaba bunlar ülkemize havadan mı atılıyor diye düşünür olduk. Bitkisel genetiğimizle ve tarım sektörümüzle oynayama çalışan ülkeler var.Bu gibi şeyler basit görünse de topraklarımıza, sektörümüze ve insanlarımıza da zarar verebilir, bu böceklerin örneklerini Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Laboratuvarı’na göndereceğiz. Bu şekilde bu böceklerin ne olduğunu ve nasıl zararlar verebileceğini araştırmalarını umuyoruz.