Kırkayaklar çok renkli hayvanlar değillerdir ve geneldeiki renkleri vardır. Bu renkler siyah ve kahverengidir. Ebatları itibariyle 7 cm den küçük omurgasız böceklerdendir. Bu böceğinvücudunun her halkasın da 2 çift bacağı vardır ve çıyanlardan bu özellikleriyle ayırt edilebilirler. Kırkayaklar türlerine göre birbirlerinden farklılık gösterirler bu böceklerin çürük bitkilerle besleneni olduğu gibi etçil olanları da mevcuttur. Kırkayak türleri arasında 200 bacaklı olanları vardır ve kırk ayakların yaklaşık 8 bin türü vardır, yani en çok türe sahip böceklerden bir ide kırkayaklardır. Kırkayaklar nemli ortamlarda yaşarlar ve nemsiz ortamda çok uzun süre barınamazlar. Kırkayaklar ortamı bulduklarında çok hızlı çoğalır ve sayıları binlerceye ulaşabilir. Yaşam şartları ve ortamları olumsuzlaşırsa birlikte göç edebilme özellikleri vardır ve kendilerine daha uygun yaşam alanı bulana kadar ilerlerler.
A ) Genelde dış mekanlarda yaşarlar.
B ) İlaçlama yöntemleriyle mücadele edilmelidir ve özellikle kaynağının yani üreme bölgelerinin ve yuvalarının ilaçlanmasına gayret gösterilmelidir. Kırkayakları evlerimizden uzak tutmak stiyorsak, evlerimizin etrafındaki bitkisel yığınları temizlemeliyiz.
C ) Kırk ayaklar nemli ve bitkisel alanlarda buldukları ölü organik maddelerle beslenirler.
D) Kırkayaklara evlerde, balkonlarda, garajlarda,duvarlarda,bodrum ve çatı katlarında rahatlıkla rastlanabilir.
E ) Binalar dışında nemli bölgelerde, gübresi ve humusu bol toprak alanlarda, çimenliklerde, yaprak altlarında, kısacası nemin bol olduğu tüm ortamlarda yaşayabilir, görülebilrler.
Kırkayaklar Diplopoda ailesine aittir ve bir eklembacaklıdır. Kırkayaklar tipik olarak kahverengi veya siyah renklidir ve uzunluğu 2,5 ile 5 cm arasında değişme eğilimindedir, ancak bazıları daha büyük olabilir. Kırkayaklar, çıyanların ( sık sık karıştırılan bir başka eklembacaklı) aksine, vücutlarının her bölümünde iki bacak kümesi olan ve hareket ettiklerinde bacaklarının dalga benzeri bir hareketle hareket ettiği görülen haşeredir. Adlarında söylendiği gibi kırk bacağı yoktur, aslında 60 ile 400 arasında bacağa sahiptirler. Kırkayak kısa bacaklara sahiptir ve sahip olduğu bacak sayısına rağmen çok hızlı hareket edemez.
Çoğu kırkayak nemli ve çürüyen bitki örtüsü ve yaprak çöpüyle beslenir. Hayatlarının çoğunu toprakta geçiriyorlar, ama aynı zamanda ağaçların altında bulunan yaprak çöpü ve enkazda da kışı geçirebiliyorlar. Bazen, kırkayaklar nemli yaşam koşullarını sağlayan evlerde de bulunabilir, ancak tipik olarak nem ve yiyecek eksikliğinden ölürler. Kırkayaklar ayrıca ışığı sever. Teraslarda, araba yollarında, ticari binalarda ve otoparklarda çok sayıda bulunabilir.
Kırkayaklar zehirli değildir, ısırmaz ya da sokmaz. Kendilerini savunmak için korkunç bir sıvı yayabilirler. Bazı kırkayak türleri bu sıvıyı 5 ile 10 cm arasında püskürtebilir. Bu sıvı bazı kişilerde cildin tahriş olmasına neden olabilir ve hemen yıkanmalıdır. Ek olarak, kokudan kurtulmak için bazı ekstra fırçalamalar gerekebilir.
Kırkayaklar, eğer evinize çok sayıda girerse, kurtulmak zor olabilirİstanbul ilaçlama, evinizden veya iş yerinizden kırkayaklardan kurtulmanız gerektiğinde en iyi seçimdir. Son derece bilgili, kapsamlı bir şekilde eğitilmiş haşere kontrol uzmanlarımız mülkünüzü tamamen inceleyecek ve ardından mülkünüzü mümkün olan en hızlı ve en güvenli şekilde kurtarmak için bir çözüm oluşturacaktır.
Kırkayaklar kendi kendinize ortadan kaldırmak, birçok mülk sahibinin çok fazla şansa sahip olduğu bir şey değildir. Reçetesiz satılan böcek ilaçları uygun olmayan şekilde karıştırılırsa veya uygulanırsa insanlar, evcil hayvanlar ve bitkiler için tehlikeli olabilir. İstanbul ilaçlama dan bir profesyonel, yalnızca iç mekan istilasının kaynağını tespit etmekle kalmaz, aynı zamanda dış mekanda kırkayaklar için olası beslenme noktalarının bulunmasına yardımcı olabilir.
1- Kırkayak türlerinin tümüne Türkiye de rastlayabilir miyiz?
2- Kırkayak ve çıyanı birbirinden nasıl ayırabiliriz?
3- Kırkayaklar genellikle hangi mevsimde görülürler?
4- Kırk ayak böcekleri ile nasıl mücadele edebiliriz?
5- Kırkayak haşereleri ne şekilde ürerler?
6- Kırkayak böceklerinden kurtulabilmek için tek kez ilaçlama yeterlimidir?
7- Kırkayak böcekleri insanları ısırır mı?
8- Kırkayak böcekleri ne ile beslenir?
9- Kırkayak böceklerinin kaç türü vardır?