46.000 türden oluşur. Örümcekler (Araneae takımı) kaynaşmış bir kafa, toraks ve yuvarlak bir karından oluşan, bölünmemiş bir gövdeye sahip sekiz bacaklı bir yırtıcıdır. Örümcekler avlarına zehir enjekte eden dişlere sahiptir ve çoğu türde böcekleri yakalamak için ağ örerler. İstanbul’da özellikle Sarıyer, Beykoz, Üsküdar ve Adalar da yaygın olarak görülür.
Sarı Keseli Örümcek:
Sarı keseli örümcekler (cheiracanthium punctorium) küçük, yaklaşık 1cm uzunluğunda, hızlı hareket eden, evin hemen her odasında bulunan soluk sarımsı örümceklerdir. Sonbaharda, sarı keseli örümcekler ev içerisinde çok sayıya ulaşabilir ve birkaç ay boyunca aktif kalır. Gün boyunca ipeksi keselerde dinlendikleri ve diğer örümcekler de dahil olmak üzere diğer küçük böcekler için geceleri aktif olarak avlandıkları bilinmektedir. Avlandıkları zaman, genellikle insanlarla karşılaşırlar (tipik olarak kazayla). Fırçalandığında veya sıkıştırıldığında ısırırlar. Ancak neyse ki zehirleri yalnızca küçük, sınırlandırılmış bir acı ve sivrisinek ısırığına benzer şişlik üretir.
Karadul örümceği:
Karadul örümceği, İstanbul’un Boğaz çevresi İlçelerinde (Beşiktaş, Sarıyer, Beykoz, Üsküdar ve Adalar ), Sultanbeyli, Samandıra, Şile ve Ağva gibi ilçelerinde görülebilmektedir. Kabaca 1-2cm uzunluğunda, yağlı siyah renkte görünürler ve karnın alt kısmında herhangi bir sayıda tanımlayıcı kırmızımsı işaret (her zaman kum saati şeklinde olmayabilir) içerir. Karadul örümcekleri genellikle açık havada bulunur, bodrum pencere kuyularında, ahırlarda, garajlarda ve diğer yapılarda karanlık, bozulmamış köşeleri tercih eder. Nadiren ölümle sonuçlanmasına rağmen, karadul ısırığı zehirlidir.
Örümcekler dünyanın her yerinde yaşayabilirler. Örümceklere Everest tepelerinden kanyonların derin çukurlarına, akarsu veya göl içlerine kadar değişik yaşam ortamlarında rastlamak mümkündür.
Bazı örümcekler serbest dolaşıp avlandıkları halde diğer bazıları örmüş oldukları ağa bağımlı olarak yaşar. Her örümcek türü ağ yapmaz. Ancak bütün örümcekler ağ tellerinden yumurtalarının etrafını saran kozalar yaparlar. Bazıları da ağ bezlerini, yaprakları yapıştırmakta, yuvalarının içini döşemede, açtıkları çukurun çevresini kapatmakta vs. işlerde kullanırlar. Ağ kurmayan bu tür avcı örümcekler de, arkalarında ağdan bir iz bırakarak, rüzgarla sürüklenmekten korunurlar. Erkekler, dişileri bulmakta da bu izlerden faydalanırlar.Avladıkları böceklerle beslenirler.
Ev örümcekleri, ağlarını inşa etmek için güvenli alanlar bulmak amacıyla, özellikle yılın serin ayları boyunca iç mekânlara taşınan yırtıcı böceklerdir. Öncelikle pencerelerin ve kapıların etrafındaki korunan alanlarda veya ışığın av çekeceği saçakların altında yaşarlar. Ev örümcekleri küçük sinekler, sivrisinekler ve diğer omurgasız böceklerle beslenmeyi tercih eder. Örümcekleri; dolaplarda, kömürlüklerde, kulübelerde, ahırlarda, depolarda, köşelerde, mobilyaların altında veya duvarın tavan ile birleştiği yerdeki eklemler boyunca bulabilirsiniz.
Ev örümcekleri genellikle saldırgan bir örümcek grubu değildir. İnsanları ısırabildikleri halde zehirlerinin zayıf olması sayesinde tehlikeli değildir. Örümcekler, ağları terk etme ve yeniden inşa etme alışkanlıklarından dolayı iç mekânda sıkıntı verici bir haşere olarak görülürler.
Ev örümcekleri, eğer evinizde onların girebileceği kolay bir açıklık varsa, mülkünüze girebilecek olan fırsatçı haşerelerdir. Çalılıkları mümkün olduğunca kesilmiş olarak tutarak, kapılar, pencereler ve bodrumların etrafındaki delikleri veya çatlakları kapatarak, iç mekan örümcek popülasyonlarını dışarıdan kontrol etmeye yardımcı olabilirsiniz.
Ev örümceklerinin önlenmesi, utangaç ve tekrarcı eğilimlerinden dolayı çok zor bir görev olabilir. Mülkünüz örümcekler tarafından istila edilirse. Sağlık, konut ve gıda tedariki için tehdit oluşturan haşerelerin yönetiminde en güvenli ve en etkili hizmeti sağlayarak tüm müşterilerimiz için yaşam kalitesini iyileştirmeyi taahhüt ediyoruz.
Baş ve göğüs kaynaşmıştır. Karın, göğüse ince bir bel ile bağlanmıştır.Örümceklerin boyu birkaç santim olabileceği gibi 35 cm e kadar olabilmektedir. Ağızlarının önünde iki zehir çengeli (keliser) ve iki his ayağı (pedipalp) bulunur. Göğüslerinde ise, gelişmiş dört çift yürüme bacağı vardır.
Örümceklerin baş kısmında 3 ya da 4 göz vardır.Gözlerin dizilişleri örümceklerin sınıflandırılmasında çok önemli bir ayırt edici özelliktir.
Örümcekler hastalık bulaştırmazlar.Fakat bazıları insanda, sokarak zehirlenme yapar. Genellikle boyun, el, yüz, omuz ve kolundan sokarlar Evlerin loş karanlık ve nemli yerlerine yuvalanırlar. Sokulan yerde yanma, ağrı başlar kaşınır ve şişer, titreme bitkinlik oluşur. Nabız artması ve soğuk terleme görülür ısırık yerinde bir birine yakın iki nokta var ise örümcek düşünülebilir.
Örümcekle mücadelede bireysel yöntemler yeterli gelmemektedir.Örümcek görülen alanda acilen profösyonel kişilerce yapılacak bir ilaçlama gereklidir.