ROBOT HAMAM BÖCEĞİ

Rate this post

Hamam Böceği Şeklinde Robotlar Üretilmeye Başlandı

Bilkent üniversitesi makine mühendisliği öğrencileri 3. Sanayi Odaklı Bitirme Projeleri etkinliği kapsamında, son sınıf öğrencilerinden  Barış Kalkan,  Ayşe Derya Bakiler, Ayla Watsuji,  Burcu Seyidoğlu, İrem Özkuzu, Rengim Özokutgen, Asil can yılmaz “Engebeli Arazilerde Hareket Edebilen Hedef Tespit ve Tanzim Aracı” geliştirdi. Hamam böceklerinin hızlı hareketlerinden esinlenerek robot geliştirdiler. Bu nedenden dolayı doğadan esinlenerek yapılan teknolojiler sınıfına girdi.  Robotun en büyük özelliği ‘C’ şeklindeki bacaklarının olması ve insansız araç olarak uzaktan kumanda ile  kullanıma başlanmasıdır.

Bu projede roketsan ile ortak çalışma sürdürülmüştür. Yapılan robot tehlikeli durumlarda askerlerin yerine giderek kamera ile kayıt yapıyor ve konum bilgisi gibi daha birçok yararlı işe yarıyor. ‘ C ‘ bacakları sayesinde engebeli ve zor arazilerde kullanım için çok uygundur. Bu robotu diğer insansız araçlardan ayıran en büyük özelliği ‘C ’ şeklindeki bacakların oluşu palet veya tekerlek olmayışıdır. 3 bacağı aracın dengesini sağlarken diğer 3 bacağı ilerlemesine yardımcı olur. Üretilen robot gelecekte sınırlarımızda ve şehir içi güvenliklerde kullanılması planlanıyor.

Silah mekanizması kurulumu yapılacak

Hareket halindeyken üzerindeki GPS  ve kameranın hareket etmemesi  ve sabit kalması için Stewart Platform ile desteklendiği söylendi . Robotun üzerindeki kamera ile canlı görüntü sağlandığı ve GPS konum bilgilerinin kullanıcı ya gönderildiği bilgisi verildi. Gönderilen konum bilgileri görüntüler gibi birçok şeyi tablet üzerinden kurulumla yapılacağı anlatıldı. Üzerine silah sisteminin kurula bileceğini veya üzerinde silah sistemi olan araçların bölgeye çağıra bileceğinin mümkün olduğu söylendi.

Robot sınır güvenliği gibi durumlarda askerlerin yerine nöbet tutabilecek ve termal kamera ile yaklaşan her canlıyı görüntüleyebilecek. Robotun yapay zekâsı ile engebeli arazilerde ve görevde karalar verebileceğini anlatan roketsan sistem mühendisi Hüseyin Avni Güner aracın askeri operasyonlarda mağara içi arama, yüksek tehlike içeren bölgelerde hedef tespiti ve düşman bölgelerinde kullanıla bileceğini de ekledi. Robotun her ne kadar engebeli arazide bulunsa da görüntülemede ve GPS konum gibi tespit unsurlarında sorun yaşanmadığına vurgu yapıldı.

 

EDA AYAN

Editör

 




Tıkla Ara
0 850 255 17 52
Whatsapp
Danışma